Profiteer van onze
kennis & ervaring!

Specialist sinds 1996

Vrijblijvend advies

Landelijke montage en service

Standaard tilband ”Universal Sling”

Geschikt voor tweepuntsjuk

Optioneel met hoofd-ondersteuning

Leverbaar in polyester (standaard) of net materiaal (bad/douche)

Geschikt voor alledaagse tilhandelingen, gemakkelijk aan te leggen, voor tweepuntsjukken, ook leverbaar voor bad en douche.

De standaard tilband voor tweepuntsjukken is voorzien van lussen met verstelmogelijkheden, waardoor zowel in zittende als (half)liggende positie kan worden getild. De tilbanden zijn voorzien van comfortabele brede beenslips, aan de binnenzijde voorzien van een zachte vullen, aan de buitenzijde voorzien van extra glad materiaal (slipfit). De universele tilband is snel en eenvoudig aan te leggen en biedt maximaal comfort voor de cliënt.

De Onderzijde van het ruggedeelte van de tilband wordt aangelegd ter hoogte van de stuit. In een rechtop zittende positie komt dit meestal overeen met de zitting van de (rol)stoel. De beenlussen worden langs de zijkanten langs de dijen naar voren gebracht. Vanaf de voorzijde kunnen de beenlussen onder de bovenbenen worden aangelegd. Het zitvlak van de cliënt blijft dus vrij, waardoor de tilband in zittende positie kan worden aangelegd en weggenomen.

Standaard tilband ”General Purpose”

Geschikt voor kanteljuk & tweepuntsjuk

Voorzien van hoofd-ondersteuning en baleinen

Leverbaar in polyester, net & spacer (verblijf/bad/douche)

De General Purpose tilband is leverbaar met clips en lussen en kan daardoor zowel met tweepuntsjukken als (elektrisch verstelbare) kanteljukken worden gecombineerd.

De Onderzijde van het ruggedeelte van de tilband wordt aangelegd ter hoogte van de stuit. In een rechtop zittende positie komt dit meestal overeen met de zitting van de (rol)stoel. De beenlussen worden langs de zijkanten langs de dijen naar voren gebracht. Vanaf de voorzijde kunnen de beenlussen onder de bovenbenen worden aangelegd. Het zitvlak van de cliënt blijft dus vrij, waardoor de tilband in zittende positie kan worden aangelegd en weggenomen.

De tilband is voorzien van een slimme manier om de lussen of clips die niet worden gebruikt weg te werken. Dit voorkomt dat de lussen ergens achter blijven haken. Als bekend is dat er op een dagopvang met clips en kanteljukken wordt gewerkt, kunnen thuis alvast de lussen worden weggewerkt.

Verblijfsband ”Comfort Recline”

Geschikt voor tweepuntsjuk

Optioneel met hoofd-ondersteuning

Geleverd in ademend en soepel materiaal (Spacer)

Verblijfsbanden zijn net als standaard tilbanden geschikt voor bijvoorbeeld transfers vanuit bed naar de rolstoel, rolstoel naar douche/toiletstoel of bijvoorbeeld een aankleedtafel. In tegenstelling tot standaard tilbanden en toiletbanden wordt er bij verblijfsbanden vanuit gegaan dat de tilband niet telkens na iedere transfer wordt verwijderd en opnieuw wordt aangelegd.

Voor extra comfort tijdens het tillen bieden de verblijfsbanden niet alleen ondersteuning onder het beengedeelte maar onder het zitvlak. Hierdoor zijn de verblijfsbanden niet aan te brengen bij een cliënt in zittende positie. Bij het ontwerp van de verblijfsbanden wordt er dus vanuit gegaan dat de tilband in liggende positie wordt aangelegd en verwijderd.

Het ‘spacer” materiaal past zich soepel aan aan de vorm van een stoel of orthese. Doordat het bovendien een zachte en elastische materiaalsoort is, worden drukpunten tot een minimum beperkt, waardoor de tilband geschikt is voor cliënten met een kwetsbare huid.

Toiletband ”Dual Access”

Geschikt voor tweepuntsjuk

Geleverd in polyester

Deze specifieke tilbanden zijn veel beter geschikt voor bijvoorbeeld gebruik in combinatie met het toilet of het uitvoeren voor persoonlijke verzorging / lichaamshygiëne dan standaard tilbanden. Vandaar dat deze tilbanden in het algemeen worden aangeduid als ‘’toiletbanden’’.

Afhankelijk van de cliënt kan een tilband worden toegepast die minder ondersteuning biedt dan een standaard tilband. Omdat deze tilbanden zijn voorzien van veel smallere beenlussen en minder ondersteuning van de onderrug ontstaat er relatief veel vrije ruimte. De smalle beenlussen maken het in enkele situaties tevens mogelijk om onderkleding te verwijderen.

Bij het ontwerp van de toiletband is er rekening mee gehouden dat de tilfunctie van de beenlussen tijdens gebruik van het toilet tijdelijk vervalt. Om te voorkomen dat de cliënt in de tilband onderuit zou glijden is het rug gedeelte van de tilband voorzien van antislip materiaal aan de binnenzijde, en wordt de cliënt in de tilband stevig gefixeerd door middel van een borstband (buikfixatie). Voor het kunnen gebruiken van toiletbanden is het belangrijk dat de cliënt beschikt over voldoende kracht in het boven -en onderlichaam.

Veilig gebruik van tilliften en tilbanden

Gebruik nooit een tillift of tilband zonder instructie vooraf

Lees altijd de bijbehorende handleiding

Tilliften en tilbanden zijn medische hulpmiddelen (Klasse I), het tillen en verplaatsen van personen wordt in de zorg aangemerkt als een risicovolle handeling. Gebruik daarom nooit een tillift of tilband zonder instructie vooraf, en lees altijd de handleidingen.

Domicare biedt trainingen specifiek gericht op gebruik van door ons geleverde tilliften van de merken Guldmann en Prism Medical en de diverse tilbanden in ons assortiment. De trainingen zijn geschikt voor iedereen die met onze tilliften werkt.

De trainingen worden verzorgd in onze oefenruimte aan de Zweedsestraat te Deventer, maar kunnen ook op locatie in zorginstellingen of vergaderzalen worden georganiseerd, mits er voldoende aanvragen zijn. Ook een persoonlijke instructie thuis behoort tot de mogelijkheden.

Inspecteer de tilband voor ieder gebruik en na iedere wasbeurt

Alvorens een tilband te gebruiken dient deze visueel te worden gecontroleerd op eventuele beschadigingen aan de lussen van de tilband, loslatende stiksels, zichtbare beschadiging aan de stof van de tilband en zichtbare kleurverandering van de stof van de tilband. Een beschadigde tilband mag niet worden gebruikt.

Let er op dat de tilband compleet is, hoort de tilband te zijn voorzien van balein zorg dan dat deze correct geplaatst zijn (tilbanden voor kanteljukken zijn gevaarlijk als de baleinen niet worden gebruikt). Ook dient het label in de tilband goed leesbaar te zijn.

Gebruik tilbanden die geschikt zijn voor het type juk van de tillift

Het gebruik van tilbanden i.c.m. tilliften van verschillende merken is in principe mogelijk maar hierbij dient altijd een risico-analyse te worden gemaakt. Uiteraard dient het bevestigingssysteem van de tilband (bijvoorbeeld lussen of clips) afgestemd te zijn op het bevestigingssysteem van het betreffende tiljuk (tweepuntsjuk / kanteljuk).

Controleer bevestiging van de tilband

Controleer zowel alvorens de lift te bedienen, als tijdens het omhoog gaan van de lift altijd of de lussen of clips goed zijn bevestigd aan het juk. Breng de lussen van de tilband onder lichte spanning en voer een controle uit alvorens definitief te tillen. Controleer of de lussen of clips goed zijn bevestigd nadat de gebruiker uit de stoel of het bed is getild, en controleer of de gebruiker veilig en comfortabel in de tilband zit alvorens de tillift te verplaatsen.