Profiteer van onze
kennis & ervaring!

Specialist sinds 1996

Deskundig advies

Landelijke montage en service

Bel ons op: 0570-62 44 62

Of mail naar: info@domicare.nl

Veilig gebruik van tilliften, tilbanden en tilbeugels

Gebruik nooit een tillift of tilband zonder instructie vooraf

Lees altijd de bijbehorende handleiding

Tilliften en tilbanden zijn medische hulpmiddelen (Klasse I), het tillen en verplaatsen van personen wordt in de zorg aangemerkt als een risicovolle handeling. Gebruik daarom nooit een tillift of tilband zonder instructie vooraf, en lees altijd de handleidingen.

Domicare biedt trainingen specifiek gericht op gebruik van door ons geleverde tilliften van de merken Guldmann en Prism Medical en de diverse tilbanden in ons assortiment. De trainingen zijn geschikt voor iedereen die met onze tilliften werkt.

De trainingen worden verzorgd in onze oefenruimte aan de Zweedsestraat te Deventer, maar kunnen ook op locatie in zorginstellingen of vergaderzalen worden georganiseerd, mits er voldoende aanvragen zijn. Ook een persoonlijke instructie thuis behoort tot de mogelijkheden.

Visuele inspectie en voorbereiding

Contoleer voor gebruik altijd het systeem, de liftmodule en de tilband op zichtbare schade

Zorg ervoor dat de ruimte rondom de tillift vrij is van obstakels

Noodstop / Nood-omlaag functie plafondlift

Onze plafondliften zijn voorzien van zowel een nood-stop als een nood-omlaag functie. Als u merkt dat de omlaag functie van uw handbediening niet werkt of dat er een probleem is met de accu’s dan kunt u altijd de gebruiker veilig plaatsen op de stoel of het bed door aan het rode koord die zich aan de onderkant van de lift bevind te trekken (aanhoudend). Indien geen enkele omlaag functie functioneert terwijl de gebruiker in de draagband zit: blijf vooral kalm! Het overhaast losmaken van de draagband terwijl deze belast is kan leiden tot ernstige ongelukken. Zorg voor voldoende hulp (meerdere personen die de gebruiker kunnen tillen) of positioneer de tillift boven bijvoorbeeld een bed, stoel of tafel, eventueel opgehoogd met kussens om valgevaar ten aller tijde te voorkomen.

Als u de noodstop of nood-omlaag functie heeft gebruikt (of per ongeluk geactiveerd) dient u lift te resetten voordat deze weer in gebruik genomen kan worden. Dit kunt u doen door het klipje dat meegekomen is uit de lift terug te drukken in de lift. Druk daarna op een van de knoppen van de handbediening en de lift zal weer klaar zijn voor gebruik.

Opladen plafondlift

De oplader van de lift wordt altijd gemonteerd aan het einde van een rail, dit wordt tegelijk gemonteerd met de lift en het railsysteem. De accu’s dienen regelmatig opgeladen te worden, het wordt aanbevolen de lift op het laadpunt te zetten als deze niet gebruikt wordt om schade aan de accu’s te voorkomen. De lift dient rustig/
langzaam op het laadcontact te worden geplaatst om zo schade aan het laadcontact te voorkomen.

De tilband is een belangrijk onderdeel van uw tillift

Wees zeker van het juiste type en de juiste maat van de tilband

Een te kleine tilband is niet comfortabel, maar een te grote tilband kan zeer gevaarlijk zijn!

Inspecteer de tilband voor ieder gebruik en na iedere wasbeurt

Alvorens een tilband te gebruiken dient deze visueel te worden gecontroleerd op eventuele beschadigingen aan de lussen van de tilband, loslatende stiksels, zichtbare beschadiging aan de stof van de tilband en zichtbare kleurverandering van de stof van de tilband. Een beschadigde tilband mag niet worden gebruikt.

Let er op dat de tilband compleet is, hoort de tilband te zijn voorzien van balein zorg dan dat deze correct geplaatst zijn (tilbanden voor kanteljukken zijn gevaarlijk als de baleinen niet worden gebruikt). Ook dient het label in de tilband goed leesbaar te zijn.

Gebruik tilbanden die geschikt zijn voor het type juk van de tillift

Het gebruik van tilbanden i.c.m. tilliften van verschillende merken is in principe mogelijk maar hierbij dient altijd een risico-analyse te worden gemaakt. Uiteraard dient het bevestigingssysteem van de tilband (bijvoorbeeld lussen of clips) afgestemd te zijn op het bevestigingssysteem van het betreffende tiljuk tweepuntsjuk / kanteljuk.

Controleer bevestiging van de tilband

Controleer zowel alvorens de lift te bedienen, als tijdens het omhoog gaan van de lift altijd of de lussen of clips goed zijn bevestigd aan het juk. Breng de lussen van de tilband onder lichte spanning en voer een controle uit alvorens definitief te tillen. Controleer of de lussen of clips goed zijn bevestigd nadat de gebruiker uit de stoel of het bed is getild, en controleer of de gebruiker veilig en comfortabel in de tilband zit alvorens de tillift te verplaatsen.