Huislift zonder schacht inbouwen,

bouwkundige voorzieningen en tips

Omdat een lift zonder schacht is voorzien van afdekplaten die zowel aan bovenzijde als aan onderzijde de sparing afdichten dient de opgegeven sparingsmaat nauwkeurig te worden aangehouden. Vanwege het ‘’vloerklepprincipe’’ heeft de lift ten aller tijde aan zowel beide zijden als een het uiteinde (deurzijde lift) houten balken nodig waarop de vloerplaat rust, en waartegen de plafondplaat van onderaf aansluit. De minimale breedtemaat van deze balken is 50mm. Aan beide zijden van de netto liftsparing dient dus altijd minimaal 50 mm vrije ruimte beschikbaar te zijn voor afwerkprofielen en afdekplaten.

Huislift zonder schacht inbouwen

Afhankelijk van type en afmeting van de huislift zonder schacht,

ontvangt u een document met aanwijzingen en een detailtekening.

Bij vragen of onduidelijkheden adviseren wij ter plaatse,

en is het mogelijk een bezoek te brengen aan onze showroom.

Bevestiging en belasting

Vrije ruimte

Geaarde WCD en hydraulische pomp

De liftconstructie wordt bevestigd aan de houten balken die aan beide zijden en uiteinde van de lift in de sparing dienen te zijn geplaatst. De balken dienen geschikt te zijn voor een belasting van maximaal 3150N (= ca. 321 kg) per balk / zijde.

De lift wordt aan de vloer gefixeerd (optioneel wandmontage), de achterwaartse kracht die wordt uitgeoefend is 1740Newton.

Aan de bovenzijde wordt de constructie bevestigd aan het bovenliggend plafond of aan de wand (optie), de voorwaartse kracht die wordt uitgeoefend is 1580 Newton.

Raadpleeg voor de sparingsmaat en positie ALTIJD de definitieve en door opdrachtgever goedgekeurde tekening! (Alle in brochures en op websites vermelde informatie is slechts ter indicatie).

Zorg dat de lift vrij kan bewegen en de ruimte van onder tot boven volledig vrij is van obstakels, zoals plinten, lambrisering, wandcontactdozen of schakelmateriaal, vensterbanken, staalconstructies etc.

Plaats NOOIT wanden direct naast de netto liftsparing i.v.m. afwerkprofielen en meebewegende afdekplaten.

In de nabijheid van de lift dient een GEAARDE wandcontactdoos (230V) aanwezig te zijn, Bij voorkeur op een aparte groep. WCD vlak onder of vlak boven de verdiepingsvloer NAAST de lift, zie posities op tekening optie 1 t/m 4.

Houd rekening met vrije ruimte voor een unit met de hydraulische pomp, op een rechte lijn vanaf de lift (i.v.m. hydraulische slang). Vanwege de nood-daal bediening op de unit moet er vanaf de positie van de pomp vrij zicht zijn op de lift op de onderste stopplaats (Machinerichtlijn). Houd rekening met vrije ruimte BxDxH: 250 x 300 x 600 mm.

Controleer de voorbereidingen m.b.v. de checklist


Tips voor huislift zonder schacht inbouwen

De schachtloze lift werkt met een ‘’vloerklepprincipe’’ waarbij aan de bovenzijde de sparing in de vloer wordt afgedicht met een vloerplaat, die in een sponning valt, op het moment dat de lift beneden staat. Deze vloerplaat dient tevens als knelbeveiliging waardoor de lift niet zal vertrekken als de vloerplaat is belast. Belast de vloerplaat daarom niet met te zware vloerbedekking, vinyl of PVC. Voer alvorens enige vloerafwerking te verlijmen altijd eerst een test uit. Laminaat of houten vloerdelen en PVC vloeren zijn sowieso te zwaar!