Wie kan mijn tillift keuren?

We kennen allemaal wel zo iemand die (denkt dat ie) alles kan. Maar het keuren van een tillift is minder simpel dan het lijkt en dat komt omdat er veel verschillende merken tilliften zijn, binnen deze merken veel verschillende typen en daarbinnen opeenvolgende generaties. Een tillift uit 1996 vraagt om een andere keuring dan een tillift uit 2017, en verschillende merken passen verschillende technieken toe. De man die alles kan (en weet) bestaat hierin nog niet, dus ik zou adviseren om te kiezen voor de man (of vrouw) die aantoonbaar verstand heeft van uw tillift. Hoe dan? Simpel, fabrikanten geven certificaten af op naam van de betreffende medewerker waarmee onomstotelijk vast staat dat deze medewerker getraind is en ervaring heeft met uw tillift.

Hoewel sommigen u willen laten geloven dat zo’n keuring gewoon volgens een algemeen geldende NEN norm kan worden uitgevoerd, moet ik u teleurstellen. Deze norm (NEN7506) stelt dat de keuring volgens de voorschriften van de fabrikant moet worden uitgevoerd, en stelt daarnaast (!) tenminste een aantal punten waarop de tillift moet worden gekeurd. Volgens de norm van de fabrikant dient de betreffende monteur (keurmeester) door de fabrikant erkend te zijn en dus komen we weer uit op het al genoemde certificaat. Doet u dit niet? Dan kunt u nooit een fabrikant aanspreken, maar bent u altijd zelf 100% verantwoordelijk indien er om technische redenen iets mis mocht gaan. Dit is in mijn optiek ook logisch, hoe kan een importeur of fabrikant verantwoordelijk zijn als ”jan en alleman” aan hun producten gaat sleutelen. Ik heb praktijksituaties meegemaakt waar tiliften door toedoen van ”monteurs / keurmeesters” gevaarlijk werden terwijl dit oorspronkelijk (zonder keuring) niet het geval was!

Bovendien is het wel zo handig om het regulier onderhoud en de keuring even te combineren, en dan ook meteen te zorgen dat je alle juiste onderdelen paraat hebt. Wij zijn gecertificeerd, getraind en hebben ervaring met tilliften van Guldmann en Prism Medical, andere tilliften hebben we geen verstand van en daaraan voeren we geen onderhoud uit. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Lees meer over onderhoud en service aan tilliften op onze site >>