Toiletbanden
Deze specifieke tilbanden zijn veel beter geschikt voor bijvoorbeeld gebruik in combinatie met het toilet of het uitvoeren voor persoonlijke verzorging / lichaamshygiëne dan standaard tilbanden. Vandaar dat deze tilbanden in het algemeen worden aangeduid als ‘’toiletbanden’’.
Afhankelijk van de cliënt kan een tilband worden toegepast die minder ondersteuning biedt dan een standaard tilband. Omdat deze tilbanden zijn voorzien van veel smallere beenlussen en minder ondersteuning van de onderrug ontstaat er relatief veel vrije ruimte. De smalle beenlussen maken het in enkele situaties tevens mogelijk om onderkleding te verwijderen.
Voor het kunnen gebruiken van toiletbanden is het belangrijk dat de cliënt beschikt over voldoende kracht in het boven -en onderlichaam.
Beenlussen verwijderen tijdens toiletbezoek
Bij het ontwerp van de toiletband is er rekening mee gehouden dat de tilfunctie van de beenlussen tijdens gebruik van het toilet tijdelijk vervalt. Om te voorkomen dat de cliënt in de tilband onderuit zou glijden is het rug gedeelte van de tilband voorzien van antislip materiaal aan de binnenzijde, en wordt de cliënt in de tilband stevig gefixeerd door middel van een borstband (buikfixatie).
Materiaal
Bij keuze voor het materiaal wordt uitgegaan van kort durende transfers, zoals uit de rolstoel naar het toilet, en de wens om deze tilband snel te kunnen aanbrengen. De tilbanden worden vervaardigd van glad en vuilafstotend polyester materiaal, met aan de binnenzijde antislip materiaal in het rug gedeelte.
Aanleggen en wegnemen in zitpositie
De Onderzijde van het ruggedeelte van de tilband wordt aangelegd ter hoogte van de heup. In een rechtop zittende positie komt dit meestal overeen met de zitting van de (rol)stoel. De beenlussen worden langs de zijkanten langs de dijen naar voren gebracht. Vanaf de voorzijde kunnen de beenlussen onder de bovenbenen worden aangelegd. Het zitvlak van de cliënt blijft dus vrij, waardoor de tilband in zittende positie kan worden aangelegd en weggenomen.
Aanleggen en wegnemen in ligpositie
De Onderzijde van het ruggedeelte van de tilband wordt aangelegd ter hoogte van de heup. In een liggende positie wordt de client eerst in zijlig gebracht en wordt de tilband, dubbelgevouwen, vanaf de schouders tot de heup aangelegd. Daarna kunnen de beenlussen onder de bovenbenen worden aangelegd. De tilband kan in liggende positie worden aangelegd en weggenomen.
Toiletband voor tweepuntsjuk
Stuit tot kruin Schouders Gewicht Bestelnummer Child (C) 65-75 cm 35-40 cm 1-30 kg 8C0700 Junior (J) 70-80 cm 40-45 cm 25-45 kg 8C0600 Small (S) 75-85 cm 45-50 cm 40-65 kg 8C0500 Medium (M) 85-95 cm 50-55 cm 50-90 kg 8C0400 Large (L) 90-100 cm 55-60 cm 80-120 kg 8C0300 Extra Large (XL) 95-105 cm 60-65 cm 100-200 kg 8C0200